Tilblivelse af en “Cooler” Mash Tun

I denne den første artikel i en række, vil jeg beskrive hvordan jeg bygger mit mæskekar til hjemmebryggeriet.

Hjørnestenen i ethvert hjemmebryg udstyr er kombinationen af mæske/klarings (lauterings) udstyret.

“Mæskningen” er iblødsætningen af malten i det varme vand, som resulterer i den væske (urt) der kan gæres om til øllet. Lauteringen (klaring) er den måde hvor man skiller urten fra den brugte iblødsatte malt/masken.

Det tredje kritiske skridt i processen er gennemskylningen af den våde malt (teknisk set en del af lauterings processen), som er en efterskylning/gennemstrømning af masken for at sikre man får så meget af det gæringsbare sukkerindhold ud af masken.

Professionelle bryggerier deler ofte mæskning/lauterings processen op i separate beholdere der hver for sig styrer de 2 processer, der er som sådan ikke en tredje beholder i gennemskylnings processen. Det varme vand der skylles igennem med komme naturligvis fra en beholder men denne anses ikke som en del af mæske/lauterings udstyret.

For et lille hjemmebryggeri som f.eks det jeg hygger mig med, er det dog at foretrække hvis det er muligt at kombinere alle disse funktioner i en og samme beholder, dette sparer både tid, penge og ikke mindst plads.

Der er to kritiske funktioner som beholderen skal kunne håndtere for at systemet fungerer,

  1. kunne holde mæskningen på en konstant temperatur i mindst 1 time
  2. kunne dræne urten fra og samtidig lade masken blive tilbage i beholderen så man får en acceptabel klar urt.

Det første punkt (Mæskningen) kan let imødekommes ved at benytte en helt almindelig termo kølertaske/kasse, af den type man f.eks bruger på camping ture.

Det andet punkt, (Lauteringsprocessen) kan klares ved at kominere tyngdekraften med en kugleveltil, og en gennemstrøminings manifold(si), fremstillet af stift 1/2 tommer kobber rør og fittings.

I den første fase af mæskningen er det vigtigt at det varme vand og malten (masken) holdes på en konstant temperatur i ca en time.

Termokøleren er derfor en god løsning til dette formål, da den lige som holde ting kolde naturligvis også kan holde ting varme.

For at imødekomme den andet punkt er det vigtig at man vælger en køler som har et afdræningshul hvor i man kan sætte kugleventilen.

CoolermanHer har jeg fundet ud af at mærket “Coolerman Extreme” egner sig ganske glimrende, de har modeller som kan indhold en acceptabel mængde mask, jeg har valgt at benytte en 66,2 liters model da den giver mulighed for at brygge ganske den mængde øl der passer til mit behov, samtidig med jeg har plads nok i køleren til f.eks at røre rundt uden fare for det store spild.

Det vil naturligvis være den model jeg benytter mig af i dette projekt.


 

Selve tilblivelsen af min “Mash Tun” deles op i stadier.

Stadie nr. 1: Ombygningen af køleren

Aftapning_udvNår du har valgt hvilken køler du vil benytte dig af, (husk velisoleret og med afdræningsprop) er det tid til at påmontere kugleventilen. Dette er det store spring i at gøre køleren til en uundværlig del af dit bryg udstyr. Hos nogle forhandlere af bryg udstyr kan du være heldig at find et “konverteringssæt” til kølere, det er naturligvis lettet at bestille det, men for den rigtig “brygnørd” er det vigtig selv at kunne finde de rette dele, og have fuld kontrol over hele forløbet. Det første du skal gøre er at fjerne den originale afdrænings forsejling i kølerboksen, normalt vil det kunne gøre meget let ved at skrue det fra hinanden og til sidst er du inde ved kølerboksens “rå” vægge omkring hullet.Drænprop_afmonteretAftapning_indv


 

Stadie nr. 2: Samling af ventilen

Kugleventil_deleHvis du vælger at lave din egen ventil, start med at omvikle nippelrøret med tætningstape. fastskru nu nipperøret med indvendig gevind til det med udvendig gevind, husk at pakke det tæt så den ikke lækker. Indfør røret i kølerens afdræningshul indefra (husk pakningen på indersiden), sæt en tilsvarende pakning på ydersiden, og fastskru med håndkraft nu selve ventilen til det rørstykke som stikker ud af kølerboksen.Kugleventil Når alt sidder som det skal, strammes det hele sammen så det bliver vandtæt, her kan du få brug for at bruge værktøj for at kunne stamme det tilstrækkelig. Skulle det vise sig at den ikke holder tæt, kan det være nødvendig at tilskære yderligere pakninger i silicone eller gummi, husk hvis det ikke er fødevaregodkendt, skal det kun benyttes på ydersiden hvor det ikke kommer i kontakt med urten.

IMG_20150205_090448 Kugleventil_ført_gennem kugleventil_pak_yder Kugleventil_monteret

Når ventilen er tæt kan vi gå videre med at bygge manifolden.


Stadie nr. 3: konstruktion af manifolden

Manifolden er konstrueret af 1/2 tommes kobberrør som systematisk er perforeret med et jævnt antal snit ca. halvt igennem med en ganske almindelig metalsav. Disse perforeringer skal vende ned og skal virke som en si der ved tyngdekraftens hjælp lader urten løbe væk fra masken og efterlade den våde malt tilbage i kølerboksen.

I næste artikel vil jeg nærmere beskrive udfærdigelsen af manifolden.

Bookmark permalink.

Lukket for kommentarer.